MustHaves

Als je gaat bakken hoef je echt niet bepakt en bezakt aan de slag te gaan. Mijn Onze keukenkastjes puilen uit met materialen waar ik ook echt wel zonder mee kan, maar het bakleven leuker makkelijker maken.
Nee, in tegendeel, eigenlijk hoef je maar een paar echte musthaves in huis te hebben. De rest is handig, of gewoon omdat je wat met je (onzichtbare) geld moet doen.
Voor het gemak heb ik de 3 categorieën* onder elkaar gezet.
*Uiteraard is dit naar Jillicious inzicht en kunnen hier geen rechten aan worden ontleend. De lijst zal door continue worden aangevuld/gewijzigd waar nodig.

MUSTHAVES
Digitale weegschaal; bakken is een soort scheikunde, de verhoudingen komen echt nauw. Een paar gram bakpoeder meer of minder kan een heel ander resultaat geven dan gewenst.
Garde; sommige recepten hoeven niet helemaal luchtig geklopt te worden, de garde is dan top. In kookprogramma’s zie ik ze ook wel eens slagroom kloppen met de handgarde, daar heb ik de “kracht” niet voor.
Spatel; Was vroeg niet het leukste van bakken met je moeder dat je daarna de kom nog helemaal mocht uitlikken? Een spatel maakt dat een stuk makkelijker. Maar ook om de laatste ingrediënten door je beslag te “vouwen”.
Zeef; Zeef altijd(!) je bloem, poedersuiker, cacao etc. Je ontkomt er niet aan dat er klontjes in zitten.
Mixer; een biscuitdeeg moet zo’n 8/10 minuten gemixt worden. Dat kan met een handgarde, maar een mixer maakt dat al een stuk makkelijker en dus (veelal) ook leuker. Een standmixer (zoals een kitchenaid) zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om andere dingen te kunnen doen.
Muffin vorm; cupcake beslag in een papieren case alleen is niet genoeg, ze zullen alsnog uitzakken. De muffinvorm zorgt er dus voor dat de cupcakes hun vorm behouden, maar ook voor een meer gelijkmatige verwarming.
IJsschep (standaard maat); beslag voor cupcakes/koekjes/ taarten kan je m.b.v. de ijsschep gelijkmatig verdelen. Nooit meer de irritatie van een te grote of te kleine cupcake.
Bakpapier; maakt boteren vaak overbodig.
Maatschepjes; in elk recept wordt wel gesproken over een theelepel of  eetlepel. Met de maatschep nooit meer de twijfel of jouw theelepel de goede maat heeft.
Rooster; als je koekjes op de bakplaat laat afkoelen, garen ze nog langer na door de hitte van de plaat. Daarbij hebben ze de neiging om te gaan zweten. Een rooster zorgt ervoor dat de warmte ook onderlangs weg kan. Dat geldt ook voor taarten.
Gewillige proefpersonen; bij voorkeur niet té kritisch, maar die proeven om te genieten

WANNAHAVES
Suikerthermometer; met name ideaal als je Italiaanse meringue maakt. De temperatuur van suiker komt dan heel nauw.
Banketbakker – Cees Holtkamp; hier  staan mooie banketrecepten in, omschreven zonder poespas, maar wel weinig foto’s.
Standmixer; bij de musthaves had ik het al over het gebruiksgemak van de standmixer. Met een standmixer krijg ik mijn eiwitten ook echt mooi luchtig. Daarbij is het elke keer weer een genot als ik de keuken inloop en mijn Kitchenaid zie staan. Zonder haar (mijn beste vriendin) had ik het bakken waarschijnlijk allang opgegeven, echt!

OMDAT HET KAN
Standmixer; ja, hij staat 2 keer op deze pagina, omdat het er maar net vanaf hangt hoe je met bakken bezig bent. Bak je 1x in de maand of 1a 2 keer in de week. Dat maakt het verschil in de 2 categorieën.
Patisserie!; zoals de titel al doet vermoeden staan hier patisserie recepten in, van basisrecepten tot hogeschool. Stap voor stap beschreven èn met foto’s, heel veel foto’s! geweldig!
Taartstandaarden; in alle vormen en maten. Het is de kers op de taart van je bakprestatie. Geef je taart/cake/koek/cupcake het podium die het verdient. Struin hiervoor stad en land af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten